Designicoon overleeft iedere modestorm

Designicoon overleeft iedere modestorm

In de tornado aan stoomovens, slowcookers, kokendwaterkranen en andere ongetwijfeld superhandige keukentools blijft één designicoon klassieker fier overeind. Het boefje dat generatie na generatie in de harten wordt gesloten. Dat door het Britse journaillemonument Bill Deedes als “Symbol of the Kitchen-porn- 90s” werd geprezen. Waarom overleeft deze Britse designklassieker alle modegrillen? Een portret van de Dualit Classic Toaster.

Dualit toaster

Zoals Vespa een hardnekkige klassieker is onder de tweewielers vanwege diens karakteristieke vormen, en de Stradivarius de liefhebber al 350 jaar bedient met betoverende vioolklanken; zo werd de Dualit-toaster uit toast-natie Engeland hét keukenfenomeen. Dualit is nog altijd hot, ook onder bewind van Max’ zoon Leslie. Bij jong en hip, maar ook bij oud en klassiek. Van Berlijn tot ver achter Buenos Aires glijden iedere ochtend de boterhammen in opgloeiende Dualits.

Retro

Eéns op de miljoenen keren wordt hij ontworpen: de productvorm die vanwege diens authenticiteit eeuwig iconisch blijft. Nooit had Max Gort-Barten kunnen bedenken dat zijn toaster een design-hit zou worden in miljoenen huishoudens, wereldwijd.  Het brutale ontwerp lijkt een tijdsbeeld te vertegenwoordigen omdat het wordt gezien als ‘’retro-product’’. Toch kan Dualit rekenen op een nogal gemêleerde fanbase.

huismakeover-designicoon-dualit2

Dale Bevington

De beste toast ter wereld maken’ was de missie van Max Gort-Barten toen hij in 1946 zijn eerste broodrooster ontwierp. Per ongeluk zag daarmee ook de bekendste toasterlijn ter wereld het levenslicht. De oprichter van het Britse familiebedrijf bedacht namelijk niet alleen een apparaat met een revolutionaire techniek, maar ook een toaster die qua vorm zou uitgroeien tot designicoon. Allemaal te danken aan Dale Bevington. De Canadese ontwerper, die met staatsteun kon worden aangeroepen, gaf het apparaat zijn gebogen behuizing van gegoten aluminium en roestvrij staal, terwijl esthetisch gezien de elegante toaster doet denken aan de gestroomlijnde Airstream-caravans uit de fifties.

Handmade craftsmanship

Dualit-toasters worden nog steeds in Engeland gemaakt, stuk voor stuk, volledig met de hand. Na de massale emigratie van producenten naar lagelonenlanden is dat een unicum. Zijn robuuste, extra zware constructie maakt het apparaat zeer duurzaam en geliefd onder professionals. Het apparaat heeft bovendien een handige lift, waarmee ook kleinere toastjes gemakkelijk uit te nemen zijn. Dankzij de duurzame ProHeat-technologie en het gegeven dat de sleuven individueel zijn in- en uit te schakelen, maakt Dualit zelfs vrienden onder de milieu-fanaten.

Dualit Toasters zijn al (in diverse kleuren) verkrijgbaar vanaf € 109,-

 Kijk voor meer informatie op www.itmonline.nl

Bezoek onze wooncollectie website

About the author: Arjan