Van afval iets moois maken

Van afval iets moois maken

Op de Dutch Design Week (Eindhoven 19-27 oktober 2013 ) waren een enorme hoeveelheid mooie (en minder mooie) woon-producten te zien. Ergonomische stoelen, fietsen, nieuwe soorten stof, producten voor het huishouden. Inspirerend waren de designers die expliciet streven naar een betere wereld door hun talenten te verbinden aan het verbeteren van de leefomstandigheden van mensen die het veel slechter hebben dan wij .Een zo’n initiatief is Ffrash!

De maatschappelijke, not for profit onderneming is opgezet door Gina Provó Kluit, een Nederlandse die in Indonesië woont. Zij werkt samen met bekende Nederlandse ontwerpers die van afval mooie en bruikbare producten te bedenken. De productie is in handen van straatjongeren die een tweejarige opleiding krijgen tot meubelmaker. Door de verkoop van de producten kan hun opleiding en hun stage worden betaald.

Collectie 2013 -2014

Samen met de ontwerpers van studio OOMS, Guido Ooms en Karin van Lieshout (beide afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven), ontwikkelde Ffrash de nieuwe collectie. Ooms en Van Lieshout struinden wekenlang afvalbergen af op zoek naar geschikt materiaal. Dit ook om les te geven aan de Indonesische jongeren die aan de slag willen als meubelmaker. De collectie bestaat uit ondermeer vazen, krukjes, klokken, flessenhouders en kussens.

Zo werd de lamp ontwikkeld op basis van lampen die de vissersboten verlichten. Normaliter werden de lampen, als ze na 2 maanden kapot waren, in de oceaan gedumpt. Mede door het kwik dat in de lamp zit, een enorme bron van vervuiling.
Door het inzamelen van de lampen, het verwijderen van de schadelijke elementen en het ontwerpen van een standaard, is een vaas ontstaan die in menig interieur niet zal misstaan.

Op zoek naar een duurzaam, kwalitatief hoogwaardig product waarmee je ook nog een concrete bijdrage levert aan de vergroting van kansen voor jongeren? Bekijk het aanbod op www.ffrash.com.

About the author: HuisMakeOver Redactie

Leave a Reply

Your email address will not be published.