Hoe maak je de gordijnen schoon?

Hoe maak je de gordijnen schoon?

Jaren geleden heb je nieuwe gordijnen gekocht! Ze gaven een mooie sfeer mee aan de kamer en zorgde er voor dat er ’s nachts niemand naar binnen kon gluren. Zonder dat je het merkt worden de gordijnen echter een stuk ouder en vooral ook viezer. Hoog tijd om je gordijnen dus eens grondig schoon te maken! Er zijn grofweg 2 manieren om je gordijnen schoon te maken: Stomen en wassen. Hieronder worden deze twee manier beschreven:

Stomen

Er zijn tegenwoordig veel soorten stoomreinigers voor thuisgebruik te koop waarmee je de gordijnen goed en gemakkelijk kunt reinigen. Kijk voordat je begint met stomen eerst op het label of je jouw gordijnen wel mag stomen. Als je de gordijnen in de wasmachine mag doen, dan kun  je ze ook stomen.

Wassen

Als je het makkelijker wilt doen dan kun je natuurlijk het beste de gordijnen in de wasmachine stoppen, let er ook weer op of dit de bedoeling is maar bij de meeste gordijnen is het wel het geval. Zet de wasmachine altijd op lage toeren, want de invloeden van buitenaf, zoals de zon en huisdieren, kunnen er voor zorgen dat de stof enorm verzwakt is. Bovendien zorgt het voor minder kreukels. Tenzij de gordijnen zichtbaar vies zijn is het de bedoeling om de gordijnen zo veel mogelijk op een lage temperatuur te wassen, het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze krimpen in de was. Stop uiteraard nooit kleding in de was er bij!

Drogen

Na het stomen of wassen moeten de gordijnen weer droog worden. Als het mogelijk is kan je ze het beste in de droger doen. Als je die niet hebt moet je binnen ze uithangen. Wring de natte gordijnen eerst goed uit, want anders kan het drogen erg lang duren en loop je risico dat je de gordijnen weer ophangt zonder dat de hoeken goed gedroogd zijn. En als laatste de volgende tip: Laat tijdens het drogen van de gordijnen alle deuren en ramen gesloten, anders komt er gewoon weer vuil en stof in te zitten en kunt u weer opnieuw beginnen.

About the author: HuisMakeOver Redactie

Leave a Reply

Your email address will not be published.