Perzische tapijten terug in het interieur!

De ooit zo populaire Perzische tapijten zijn terug van weggeweest! De oorsprong van het Perzische tapijt bevindt zich (zoals de naam al zegt) in het Oosten. Maar de kleden zijn allang niet meer wat ze vroeger waren. Er zijn vandaag de dag talloze variaties op de originele kelim kleden. In deze blog laten we een aantal soorten zien en vertellen we hoe je een kelim kleed kunt combineren in het interieur.

Vloerkleden in het interieur     

Naast dat een vloerkleed in het interieur erg mooi is kent het ook praktische voordelen. Een vloerkleed brengt veel warmte met zich mee, wat het fijn maakt om in huis op blote voeten of sokken te lopen. Tevens kun je een kleed gebruiken om een duidelijke scheiding te maken tussen verschillende woongebieden in huis. Het verbindt losse items als een bank en stoelen met elkaar tot één zitgedeelte. Er wordt een ruimtelijk effect gecreëerd dat de ruimte ten goede komt.

Nieuwe trends in een oud jasje    

De ‘nieuwe’ kelim kleden hebben veel weg van de originele kelim kleden uit het Oosten maar dan met de invloeden van nu. Zo is er het kleed dat bestaat uit een patchwork. Het patchwork is samengesteld uit diverse totaal verschillende patronen die samenkomen tot één geheel. Wat ook echt helemaal van nu is zijn de gebleekte en stonewashed kleden. Deze kleden geven de indruk dat ze al lang bestaan en veel gebruikt zijn. Ze geven een vintage look en feel. Een andere nieuwe techniek is het opnieuw kleuren van oude tapijten. Hierbij wordt een oud tapijt voorzien in een kleur van nu maar behoudt het de oude uitstraling.

Perzische tapijten: Stonewashed  Perzische tapijten: Vintage

Naast het opnieuw kleuren van oude tapijten worden er ook nieuwe tapijten ontwikkeld met de kleuren van nu maar de prints van toen. Het zijn allang niet meer de klassieke, donkere kleuren. Tegenwoordig zie je ook de populaire kleuren zoals grijs en blauw in de kelim kleden.

Perzische tapijten: Grijs  Perzische tapijten: blauw

Ouderwets?

Bang dat het ouderwets is? Juist niet! De kelim kleden hebben een ware metamorfose ondergaan en passen thuis in elk interieur. Van landelijk tot modern. Een kelimkleed is een echte eyecatcher voor in het interieur. Het is juist een goede manier om kleur aan te brengen in huis. Want naast de eerder genoemde grijs en blauw zijn de kleden ook verkrijgbaar in fellere kleuren zoals okergeel, knalgroen en roze. Maar ook de traditionele rode kleur zien we vaak terug in de ‘nieuwe’ Perzische tapijten.

Perzische tapijten: Groen  Perzische tapijten: Roze

About the author: HuisMakeOver Redactie