Wat is duurzaam (ver)bouwen

Wat is duurzaam (ver)bouwen?

Het woord duurzaam heeft in de afgelopen jaren naar mijn idee wat aan kracht verloren. Dit omdat bij veel bedrijven tegenwoordig alles het label groen dan wel duurzaam mee wordt gegeven. Het is dan ook een trend geworden om duurzame producten te verkopen. Bij de vraag wat er dan duurzaam is aan het product krijg je vaak geen of een ontwijkend antwoord.

Het is dan ook een lastige term om werkelijk te definiëren en dus nog lastiger voor de consument om te begrijpen. Toch wil ik graag mijn visie op duurzaam (ver)bouwen delen. Duurzaam bouwen is naar mijn idee een combinatie van diverse onderdelen. Het begint met het ontwikkelen en ontwerpen van een woning die zo lang mogelijk kan voldoen aan de behoefte en goed is voor de mens en het milieu.

Dit is wellicht een wat te algemene omschrijving dus ik zal het iets verder uitbreiden. Naast het goed nadenken over uit welke materialen en grondstoffen het huis gebouwd zal worden moet er ook nagedacht worden bij het ontwerpen over de locatie en de behoeften. Een locatie op 200 km van je werk of sociale leven is niet duurzaam. Denk daarnaast na over wat je gebruikt en wat er in het huis werkelijk nodig is. Een huis gericht op de zon of met minder ramen kan al flink effect hebben op de energie die je verbruikt bijvoorbeeld.

Bij het verbouwen van een woning is het in de beginfase weer enorm belangrijk om te kijken welke materialen je kunt hergebruiken. Na deze keuzes ga je aan de slag met het uitwerken van een bouw plan en methode. Hier komen de bouwmaterialen, het gebruik en verbruik van energie, water en de klimaatbeheersing aan de orde. Hierbij let je ook op of de materialen goed herbruikbaar zijn voor in de toekomst. Om vervolgens na te gaan op welke manier er zo min mogelijk afval of schadelijke stoffen vrij komen bij de bouw.

Dit is naar mijn idee duurzaam (ver)bouwen. Volkomen gericht op alle facetten van de bouw van een woning waar goed over is nagedacht waarbij is samengewerkt door alle betrokken partijen om een milieuvriendelijk en geldbesparend huis te bouwen wat nog lang mee kan. In dat opzicht kan ik ook niet anders dan het grotendeels eens zijn met een eerder artikel op dit blog, dat het duurzaam bouwen nog helemaal niet zo populair is en hier nog grote stappen zijn te maken. Zoals wij weleens zeggen bij het bouwen van een huis, een steen (een duurzaam onderdeel/product) maakt nog geen (duurzaam gebouwd) huis.

Geschreven door Suzanne Wieringa werkzaam bij Frank Wouterse voor HuisMakeOver BLOG

About the author: HuisMakeOver Redactie

Leave a Reply

Your email address will not be published.