088-6253600 info@huismakeover.nl

Ben je aan nieuwe kozijnen toe? Dit is een beslissing die je niet zomaar neemt. Misschien weet je niet goed welke soorten er zijn en welke voor- en nadelen de verschillende types hebben. Waar moet je zoal rekening mee houden bij je keuze? Niet alleen de aankoopprijs maar ook het onderhoud is belangrijk. Wij zetten graag de voornaamste aandachtspunten voor jou op een rijtje.

shutterstock_117008611

1. Welke look wil je bekomen?

De voornaamste soorten kozijnen zijn aluminium, kunststof en hout. Afhankelijk van welke look jij wilt bekomen, ga je je keuze maken. Hout straalt warmte uit en ziet er authentiek uit. Aluminium zorgt voor een strakkere, wat men noemt ‘industriële” look. Kunststof is te verkrijgen in diverse afwerkingen. Je hebt keuze tussen een enorm aantal kleuren, of je kan kiezen voor een houtlook.

2. Hoeveel tijd of geld besteed je aan het onderhoud?

Het onderhoud van kozijnen is belangrijk om ze hun oorspronkelijke look te laten behouden. Hout moet je minstens om de 5 jaar beitsen, oliën of schilderen. Dit brengt extra kosten met zich mee. Bij kunststof en aluminium is het schoonmaken met een licht sopje al voldoende.

shutterstock_87171673

3. Wat is de levensduur van kozijnen?

Bij de aanschaf van kozijnen is het belangrijk te weten hoe lang deze zullen meegaan. Aluminium en kunststof kozijnen hebben een levensduur tot maar liefst 60 jaar. Hout gaat minder lang mee en deze zullen eerder vervangen moeten worden. Dit is uiteraard wel afhankelijk van het feit hoe goed de kozijnen zijn onderhouden.

4. Hoe zit het met isolatie?

Tot een aantal jaren geleden scoorde aluminium slecht qua isolatie. Hout stond hoog aangeschreven. Dit is gelukkig voorbij. Door nieuwe technieken is aluminium en kunststof ongeveer evenwaardig qua isolatie. Je hoeft je keuze hiervan niet echt te laten afhangen. Belangrijker bij de aankoop is het soort glas waarvoor je kiest.

5. Kies je dubbelglas of isolatieglas?

Ten opzichte van enkel glas scheelt dubbelglas al heel wat in de stookkosten. Isolatieglas (ook HR-glas genoemd) houdt nog meer warmte vast. Binnen deze groep heb je nog gradaties, uitgedrukt in HR+, HR++, enzovoort. Isolatieglas is een investering voor de toekomst. Binnen korte termijn is de aankoop terugverdiend. In de onderstaande tabel vind je de meerprijs van isolatieglas.

afbeelding huismakeover

6. Hoeveel kosten nieuwe kozijnen?

Uiteraard speelt de prijs ook een rol bij je keuze van nieuwe kozijnen. Kunststof is het goedkoopste materiaal, zowel in de aanschaf als in het onderhoud. Kunststof is hierin het meest kosten efficiënt. Daarna komt aluminium. Hout is het duurste in aankoop vanwege de hoge prijs van hout in het algemeen. Tevens is het onderhoud van hout duurder dan kunststof of aluminium. Overweeg dit goed voordat je een keuze maakt.