088-6253600 info@huismakeover.nl

Als je op dit moment op zoek bent naar woning dan weet je ongetwijfeld hoe lastig het is om een woning te kopen. Voordat je überhaupt een bezichtiging hebt kunnen plannen is het huis als van de markt. Is het deze tijd dan nog wel mogelijk om een woning te komen zonder aankoopmakelaar? In dit artikel geeft Richard den Buitelaar, eigenaar van Q Makelaars, advies!

aankoopmakelaar

Aankoopmakelaar

Met name in de grote steden vragen woningzoekenden zich af of ze nog wel zonder aankoopmakelaar kunnen kopen. Er is zo weinig (goed) aanbod beschikbaar en het aanbod wat op Funda komt is al verkocht. Woningzoekenden vragen logischerwijs hoe zij ook voor de markt uit kunnen kopen en verkopen. De makelaars zeggen op hun beurt dat je gebruik moet maken van hun hulp als aankoopmakelaar om voor de markt uit te kunnen kopen. Makelaars geven aan dat zij eerder op de hoogte zijn van het huidige aanbod en op zich klopt dat ook wel. De meeste makelaars zijn aangesloten bij de NVM en binnen de NVM is het verplicht dat leden elkaar eerst op de hoogte stellen van het aanbod.

Makelaars doen dit via een automatisch systeem wat Tiara heet. Voor de NVM-makelaars biedt dit de kans om hun klanten (woningzoekenden) eerder op de hoogte te brengen van het aanbod dan de rest van de consumenten die ‘gewoon’ op Funda kijkt. Het lijkt in eerste instantie dus logisch om een makelaar een zoek-/aankoopopdracht te geven om op die manier voor de markt uit te kopen. Echter, klopt deze logica wel? Laten we kijken naar daar waar het aanbod te vinden is en de manier waarop verkocht wordt in combinatie met de rol van de aankoopmakelaar.

Het woningaanbod; Funda & Facebook

Het is voor de consument niet mogelijk om zijn of haar woning zelf op Funda te plaatsen. Dit kan namelijk alleen via een internetmakelaar of full-servicemakelaar. Voor makelaars en met name de NVM-makelaars is het gebruikelijk om de woning alleen op Funda te plaatsen. Funda is immers 100 procent eigendom van de NVM. De vraag die dan gesteld dient te worden: staat al het aanbod wel op Funda? Het antwoord is nee. Vooral in de groten steden worden veel huizen voor de markt uit verkocht via het sociale medium Facebook. Via Facebook zijn consumenten namelijk wel in staat hun eigen huis aan te bieden en te delen. Het huis wordt dan binnen hun eigen netwerk verkocht. Maar ook snel groeiende makelaars staan maken gebruik van Facebook om hun aanbod te verkopen/verhuren.

Ook Q Makelaars doet dit en verkoopt inmiddels 60 procent voor Funda uit. Als woningzoekende moet je dus verder kijken dan alleen Funda. Gebruik je social media kanalen om aan te geven wat en waar je zoekt en je zal zien dat je in ‘no-time’ door je netwerk wordt geholpen. Zij wijzen je op plaatsen waar woningaanbod staat en koppelen mensen uit hun eigen netwerk. Social heeft niet voor niets social: mensen helpen elkaar graag. Een aankoopmakelaar die naast de makelaarssystemen ook nog goed thuis is op social media zou absoluut toegevoegde waarde kunnen hebben. Alleen ontbreekt het makelaars vaak aan kennis op dit gebied.

Open huis

In veel grote steden wordt er een open huis georganiseerd. Bij populaire woningen komen daar tientallen en soms honderden mensen op af. Er is geen verkoper die dit niet wil. De gedachte is namelijk dat op die manier de hoogte opbrengst wordt gegenereerd. De makelaar doet daar graag aan mee omdat met relatief weinig inspanning er snel resultaat geboekt kan worden. Daarnaast wordt een eventuele discussie met de verkoper over de verkoopprijs voorkomen. Een woning verkopen voor de markt uit aan de klant van een aankoopmakelaar is dus niet gebruikelijk. De aankoopmakelaar moet meedoen met de vele andere gegadigden voor het open huis. Doordat er veel wanhopige kandidaten zijn die al eerder de boot hebben gemist en die om die reden een aankoopmakelaar in de arm hebben genomen, kun je er verzekerd van zijn dat er meerdere aankoopmakelaars aanwezig zijn bij het open huis.

Kortom; je bent met je aankoopmakelaar niet uniek en ook met de aankoopmakelaar moet je de hoofdprijs betalen. De verkopend makelaar werkt immers voor de verkoper en niet voor jou of de aankopend makelaar. Degene die de hoogste prijs biedt met de beste (geen!) voorwaarden, krijgt de woning. Een aankoopmakelaar is dus geen toegevoegde waarde als het gaat om het verkrijgen van aanbod voor de markt uit. Wel kan hij of zij handig zijn om er voor te zorgen dat je geen kat in de zak koopt. Het is mij bekend dat makelaars melden dat je niet zonder aankoopmakelaar kunt kopen, maar dit is (tenzij de verkoper dit zelf aangeeft, maar waarom zou hij of zij dit doen) absoluut niet waar. Het is een foute manier om extra omzet te genereren en brengt de naam van de beroepsgroep in diskrediet. Echt onwenselijk dus.

Tips

Het advies van Richard den Buitelaar: Focus niet alleen op Funda, maar gebruik Social Media en dan met name Facebook. Ten tweede: neem een aankoopmakelaar om de juiste reden (toegevoegde waarde) en bij voorkeur één die je wegwijs kan maken op Social Media. Ten derde: laat je nimmer door de verkopend makelaar een aankoopmakelaar opdringen.

Tot slot: bovenstaand advies gaat natuurlijk absoluut niet de gekte op de woningmarkt oplossen, maar zo ben je iets beter op de hoogte van de mogelijkheden. En de volgende keer beter beslagen ten ijs komt.

aankoopmakelaar

Wil je nog meer informatie? Neem dan een kijkje op site van Q Makelaars 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This