Architectuur in Nederland: De mooiste architectonische plekken in Nederland

Grote, unieke bouwwerken. De een nog mooier dan de ander. Mooie bouwwerken met een rijke geschiedenis of moderne gebouwen met oog voor detail. In deze blog zetten we een aantal van de mooiste Nederlandse architectonische hoogstandjes op een rij die je ooit een keer van dichtbij moet zien.

Eye – Amsterdam  

Dichtbij huis is genoeg architectuur te ontdekken. Zo is er in Amsterdam het nog vrij nieuwe filmmuseum aan het IJ. Het gebouw biedt een uniek uitzicht over het water en de stad Amsterdam maar ziet er van buiten ook prachtig uit. De aparte vormen maken het dat je er uren naar kunt kijken.

Architectonische gebouwen: Eye

Het Rietveld-Schröderhuis – Utrecht    

In 1924 bouwde de Utrechtse architect Gerrit Rietveld dit unieke gebouw. Het gebouw is zo bijzonder dat het een plekje heeft gekregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Rietveld-Schröderhuis is een mooi voorbeeld van de kunststroming De Stijl. Mede door de aparte en moderne vormen is een bezoek aan dit huis de moeite waard.

Architectonische gebouwen: Het Rietveld Schroderhuis

Kubuswoningen – Rotterdam  

Eén van de meest bekende architectonische steden van ons land is Rotterdam. Van de Erasmusbrug tot aan de Markthal. Er is genoeg te ontdekken in deze stad. Waaronder de aparte kubuswoningen. Piet Blom ontwierp deze woningen en werden tussen 1982 en 1984 opgeleverd. Je kunt er voor kiezen om ze alleen van de buitenkant te bewonderen maar als je toch in de buurt bent is het ook leuk om de binnenkant van de woningen te bekijken.

Architectonische gebouwen: Kubuswoningen

Groninger Museum – Groningen      

Dit museum is een lust voor het oog. De bijzondere vormen en kleuren maken het museum een echt kunstobject. Niet alleen de buitenkant van het museum trek de aandacht, ook de binnenkant is bijzonder. Dan hebben we het nog niet eens over de kunsttentoonstellingen maar over de inrichting van het gebouw. Waaronder de met mozaïek bedekte wenteltrap.

Architectonische gebouwen: Groninger Museum

Zaanse huisjes – Zaandam      

In Zaandam staat een hotel dat opgebouwd is uit zeventig losse Zaanse huisjes. De huisjes zijn voorzien van vier verschillende tinten Zaans groen. Bij binnenkomst van Zaandam met de auto of met het openbaar vervoer is dit hotel het gebouw wat de meeste aandacht trekt. Maar ook in het centrum van Zaandam blijven de Zaanse huisjes terugkomen.

Architectonische gebouwen: inntel-zaandam

About the author: HuisMakeOver Redactie