088-6253600 info@huismakeover.nl

Specialist

Het inschakelen van zo’n specialist brengt natuurlijk een aantal voordelen met zich mee. Op een aantal gebieden sta je gewoon sterker in je schoenen met een aankoopmakelaar. Deze punten hebben we voor je opgesomd.
Te koop bord

Voordeel 1

Je hebt een expert aan je zijde. Allereerst schakel je iemand in die een expert is in het onderhandelen. Hij of zij weet precies hoe de bodemprijs bereikt kan worden. Ze hebben namelijk een lange lijst met tips en tricks, waarmee ze een maximale korting voor je kunnen regelen. Je hebt dus iemand aan je zijde, die voor honderden mensen resultaat heeft kunnen leveren. Ook heeft een aankoopmakelaar de beste insights in de plaatselijke woningmarkt. Zo kom jij als eerste te weten wanneer jouw ideale woning te koop staat.

Voordeel 2

Er wordt veel werk voor je uit handen genomen. Ten tweede besteed je het regelwerk uit aan iemand die dit snel en efficiënt kan doen. Zo heb je ondersteuning bij het vele papierwerk en andere administratieve zaken. Daarnaast hoef jij niet het contact met de koper te onderhouden. De meeste van ons werken waarschijnlijk 40 uur per week. De vrije tijd die voor handen is, besteed je natuurlijk liever aan leukere dingen.

Voordeel 3

Een goede aankoopmakelaar is een verademing voor je financiën. Ten slotte zorgt een top-makelaar ervoor dat je tienduizenden euro’s minder hoeft te betalen. De definitieve aankoopprijs kan al snel stukken lager uitvallen. Het makelaarstarief wordt zo een investering die zeker loont. Een lagere aankoopprijs betekent namelijk ook dat de hypotheek een stuk dragelijker wordt. In totaal heb je dus minder vaste lasten. Zo houd je meer financiële ruimte over om bijvoorbeeld het nieuwe huis te verbouwen.

Nadelen

Wat zijn de mogelijke nadelen van een aankoopmakelaar? Naast de vele voordelen van een makelaar, zijn er natuurlijk ook minder sterke punten aan te wijzen. Op een aantal vlakken heb je dus kans dat het minder positief voor je uitpakt dan gedacht.

Nadeel 1

Resultaat is niet gegarandeerd Ten eerste kan een aankoopmakelaar nooit 100% garantie bieden dat de bodemprijs daadwerkelijk bereikt wordt. Dit wordt vaak beloofd, maar er kan natuurlijk niet in de toekomst gekeken worden. Het proces van bieden en onderhandelen is mensenwerk. Je hebt dus geen vaste formule of berekening die altijd geldt. Het kan dus zomaar zijn dat jouw makelaar een off-day heeft en dat je buiten de boot valt.

Nadeel 2

De makelaarskosten kunnen hoog uitvallen. Naast dat er geen garantie op resultaat geboden kan worden, kan het makelaarstarief ook prijzig uitvallen. De meeste vragen een vaste courtage op de definitieve aankoopprijs. Dit percentage ligt meestal tussen de 1% en 2%. Bij een aankoopprijs van €300.000 en een courtage van 2%, betaal je €6000 aan de makelaar. Daarnaast verrekenen sommige aankoopmakelaars ook nog advertentiekosten.

Nadeel 3

Eigen belangen van de makelaar. Het is mogelijk dat een aankoopmakelaar eigen prioriteiten heeft naast die van jou. Hij of zij kan de voorkeur geven aan een klus die meer geld opbrengt. Op deze manier wordt het proces een stuk trager en moeilijker voor je. Resultaat laat zo op zich wachten. Daarnaast werken sommige makelaarskantoren met een vaste courtage op de definitieve aankoopprijs. Ze krijgen dus meer inkomsten als de aankoopprijs hoger uitvalt. De eigen commerciële belangen van de makelaar kunnen voor hen belangrijker zijn.

Nadeel 4

Al met al zijn er zowel voor- als nadelen van een aankoopmakelaar te vinden. Het is daarom belangrijk dat je een partij kiest met de beste werkwijze en voorwaarden. Elk makelaarskantoor berekent het tarief namelijk op een andere manier. Naast een vaste courtage heb je ook het “no cure no pay” principe. Dit wordt door De Onderhandelmakelaar toegepast. “No cure no pay” houdt in dat de bonus van de makelaar bepaald wordt door de hoogte van de geregelde korting. Zo zijn de aankoopmakelaars gemotiveerder om resultaat voor je te leveren. Ook betaal je geen hoog tarief als er niet veel korting geleverd is. Zo vallen de genoemde nadelen al snel weg. Kortom, vind een makelaar waarbij je het meeste vertrouwen hebt en zoek dus een aankoopmakelaar met de beste werkwijze.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This