Donkere kleuren in het interieur

In de blog over de allernieuwste interieurtrends hebben jullie al kunnen lezen dat donkere kleuren hun opwachting maken dit najaar en ook in 2017! Vaak worden donkere kleuren gezien als kille kleuren die een interieur koud en ongezellig maken maar het tegendeel is waar. In deze blog lees je wat de mogelijkheden zijn met donkere kleuren in het interieur.

Valkuilen bij donkere kleuren  

Naast dat donkere kleuren vaak als kil worden ervaren is het gevaar bij het aanbrengen van een donkere kleur in het interieur dat het de ruimte vaak visueel kleiner maakt. Daarentegen brengt het wel een bepaalde luxe sfeer met zich mee. Door in plaats van alle wanden juist één wand een accentkleur te geven maak je de ruimte niet kleiner maar krijgt de ruimte juist een extra dimensie. Tevens maken donkere kleuren de ruimte juist warmer en sfeervoller.

Populaire donkere kleuren  

Eenmaal de keuze gemaakt om voor een donkere kleur te gaan rijst de vraag; welke kleur? Er zijn talloze kleuren en de mogelijkheden zijn eindeloos. Hier een aantal mooie, sfeervolle donkere kleuren op een rij.

Zwart

Zwart is een prachtige kleur maar best heftig voor op een wand. Ondanks dat zwart niet de meest alledaagse kleur is, brengt deze donkere kleur wel veel sfeer in een ruimte. Het zorgt voor een rustieke en stoere uitstraling. Met kleur in accessoires en het toevoegen van verschillende materialen kun je dit effect versterken. Kleuren knallen er namelijk echt uit door zwart in het interieur!

Donkere kleuren in het interieur: RueverteDonkere kleuren in het interieur: Fest Amsterdam

Donkergrijs

Mocht zwart net iets te heftig zijn, kies dan voor donkergrijs. Deze kleur is net iets warmer en knusser dan zwart. Tevens is deze kleur gemakkelijk te combineren met andere kleuren en stijlen.

Donkere kleuren in het interieur: ElledecorationDonkere kleuren in het interieur: Style box

Donkergroen

Kies je toch liever voor iets meer kleur, denk dan bijvoorbeeld aan donkergroen. Deze kleur is een echte trendkleur en tevens eyecatcher in het interieur. Donkergroen past perfect bij de botanische sfeer en geeft de ruimte een warme en rijke sfeer!

Donkere kleuren in het interieur: WoonexperienceDonkere kleuren in het interieur: domino

Donkerblauw

Blauw heeft als eigenschap dat het rust geeft in een ruimte. De blauwe kleur is er in talloze tinten van licht tot heel donker. Donkerblauw geeft naast rust ook een sfeervol en geborgen gevoel. Deze diepe, donkere kleur is perfect te combineren met andere donkere kleuren zoals donkergroen en donkerbruin maar ook met fellere kleuren als okergeel.

Donkere kleuren in het interieur: DominoDonkere kleuren in het interieur

Donkere kleuren toepassen in het interieur

Er zijn verschillende mogelijkheden bij het aanbrengen van donkere kleuren in het interieur. Je kunt ervoor kiezen om alle wanden te voorzien van een donkere kleur. Hier is wel het gevaar dat de ruimte vaak kleiner oogt maar geeft daarentegen wel een heel gaaf en stoer effect. Is dit iets te gewaagd kun je ook kiezen om één wand te schilderen. Voor een speels effect kun je er ook voor kiezen om de muur op te delen in twee vlakken en één daarvan een donkere kleur te geven.

Begin klein        

Toch nog twijfels of een donkere kleur in jouw interieur passen? Begin klein! Kies ervoor om een kleinere ruimte te voorzien van een donkere kleur bijvoorbeeld het toilet of misschien wel de slaapkamer. Daarnaast kun je een groot vel papier schilderen in de kleur die je in gedachten hebt en die op de muur plakken. Dan kom je er gauw genoeg achter of het de juiste kleur is of niet.

About the author: HuisMakeOver Redactie