Binnen genieten van buiten, ook in de winter!

Binnen genieten van buiten

De zomer is nu toch echt ten einde gekomen. De dagen worden korter en de nachten langer. Buiten daalt de temperatuur en buiten zitten zal voorlopig dan ook geen optie meer zijn, maar dit betekent niet dat je niet meer van je tuin kunt genieten. Er zijn namelijk allerlei manieren om de tuin bij de woonkamer te betrekken. Zo kun je heerlijk genieten van je tuin, ondanks dat je binnen zit. Hieronder lees én zie je alle trucjes die je kunt toepassen om je tuin bij je woonkamer te betrekken.

#1 Vloer doortrekken

Op de vloer in de woonkamer ligt vaak hout of steen, dit is eenvoudig door te trekken naar de tuin. Bedek je tuin dan ook (gedeeltelijk) met dezelfde vloer als de woonkamer. Kijk hierbij wel goed naar van welk materiaal je vloer is gemaakt, niet alle materialen zijn geschikt voor binnen en buiten. Ondanks dat de deuren dicht zijn wordt nu gesuggereerd dat de woonkamer overloopt in de tuin. De tuin zal hierdoor meer aandacht krijgen en meer betrokken worden bij het huis. Naast dat de tuin nu meer bij het huis wordt betrokken, zal je woonkamer ook groter ogen, doordat het lijkt alsof de kamer langer doorloopt.

 

#2 Muur doortrekken

Net zoals de vloer, kan ook de uitstraling van de binnenmuur worden gekopieerd naar de buitenwand. Is de muur van de woonkamer bijvoorbeeld wit? Dan kan je de buitenmuur ook wit verven. Als je geen buitenmuur hebt,  kies dan voor een witte schutting of hekwerk in uw tuin. Zo zijn er bijvoorbeeld mooie, witte sierhekwerken die goed bij een licht, klassiek interieur zullen aansluiten. Naast dat de tuin nu meer betrokken wordt bij de woning, lijkt het ook nog eens alsof je woonkamer langer is!

#3 Lampjes

Als je in de zomer buiten zit en de zon gaat onder, zal je vaak kaarsjes aansteken of een lantaarn aan doen voor verlichting. In de herfst of winter zal dit waarschijnlijk niet zo snel in je opkomen, je zit immers toch niet buiten. Toch is het, ook wanneer je niet buiten zit, erg leuk om buiten wat kaarsen of lampjes aan te doen, vooral als je de vloer en muur hebt doorgetrokken. Dan kun je het effect extra goed zien. Met name kaarsjes zorgen voor een warme uitstraling en het flikkerende licht brengt meer leven en beweging in de tuin. Hierdoor wordt er meer aandacht naar de tuin getrokken.

#4 Wintergroene planten

Tuinen worden in het najaar en in de winter vaak als ‘kaal’ en ‘ongezellig’ gezien, omdat veel planten hun blad verliezen en de bloemen niet in bloei staan. ‘s Avonds kun je de lampjes en kaarsjes aan doen om dit ongezellige effect weg te nemen, maar overdag gaat dit niet. Gelukkig bestaan er ook wintergroene planten, zoals de rhododendron en de pieris. Deze planten verliezen hun blad niet en zijn het hele jaar groen. Plaats een aantal van deze planten bij de lampjes in de buurt. Het licht schijnt ‘s avonds op de planten, waardoor de tuin er erg sfeervol uit komt te zien.

#5 Zelfde kleurtonen

Om de tuin nog meer bij de woning te betrekken, is het belangrijk om de kleuren van binnen naar buiten te brengen. Heb je binnen bijvoorbeeld een grijze bank en grijze tafels? Plaats dan buiten bijvoorbeeld grijze tuinstoelen, of houd het simpel met grijze tuinkussens. Ook kun je denken aan accessoires in dezelfde kleuren. Plaats bijvoorbeeld grijze potten in de tuin, met wintergroene planten erin. Hierdoor worden de tuin en woonkamer één geheel.

#6 Schuifpui

Als je het graag groots aan wilt pakken kun je ook overwegen een schuifpui te nemen. Een schuifpui is een grote, glazen schuifdeur. Door een schuifpui lijkt het alsof er haast niets tussen de tuin en de woonkamer zit en lijken de binnen- en buitenruimte mooi in elkaar over te gaan. Dit effect wordt versterkt als je ook de vloer en wand hebt doorgetrokken. De tuin wordt dan optimaal bij je huis betrokken, waardoor de woning ook nog eens een stuk groter lijkt.

Met deze tips kun je het hele jaar door van je tuin genieten. Natuurlijk kun je deze trucjes ook toepassen op een balkon of dakterras. Als je een balkon hebt, valt het oog vaak gelijk op de balustrade. Als je de balustrade op je balkon vervangt door een balustrade in dezelfde kleur als de muur in je woning, lijkt het alsof de woonkamer in het balkon overloopt. Plaats ook kaarsen, een mooie wintergroene plant in een pot met dezelfde kleurtoon als de woonkamer en ook jij kan in de koude periode binnen van je balkon genieten!

Bronnen afbeeldingen: realhomemagazine.co.uk & houzz.com

About the author: HuisMakeOver Redactie

Leave a Reply

Your email address will not be published.