088-6253600 info@huismakeover.nl

Huren of Kopen? Richard van Q Makelaars legt uit

Tot voor kort leefde het beeld in Nederland dat huren voor de onderkant van de samenleving was. Dit beeld is met name ontstaan doordat  een derde van  de woningmarkt uit sociale huur bestaat. Dit gegeven is op zichzelf  vreemd voor één van de meest rijke en meest welvarende landen ter wereld. Het is natuurlijk niet zo dat een derde van Nederland nauwelijks in zijn of haar bestaan kan voorzien. Het beeld over huurwoningen en haar bewoners klopte dus niet.

Een grote groep Nederlanders woont inderdaad in een relatief goedkope huurwoning, terwijl zij meer huur zouden kunnen betalen of zelfs een woning zouden kunnen kopen. Minister Blok noemt deze groep Nederlanders ‘scheefwoners’ en wil graag dat zij gaan verhuizen. Op die manier kan de voorraad echt goedkope huurwoningen omlaag, zodat deze niet meer een derde van de woningvoorraad is. Een lager percentage past dan beter bij de rijkdom en welvaart in Nederland. Daarnaast komen de goedkoopste woningen in aanmerking voor degenen die echt niet anders kunnen. Op zichzelf een logische gedachte van minister Blok. De praktijk is echter weerbarstiger.

DSC_0432web

Het is inderdaad zo dat de meeste huurders zich meer zouden kunnen veroorloven.  Alleen is het niet zo dat iedereen een duurdere woning wil. Er zijn ‘scheefwoners’ die gewoon minder om status geven of gewoon prima wonen in hun huidige woning. En dat is mijns inziens hun goed recht! Juist van een liberaal als minister blok mag je dit uitgangpunt verwachten. Leven en laten leven.

Scheefwoners

Een ander gedeelte van de ‘scheefwoners’ wil wel verhuizen, maar loopt dan tegen twee andere problemen aan.  Ten eerste:  Er zijn niet genoeg huurwoningen die vrij zijn en ten tweede:  Een hypotheek krijgen is makkelijker gezegd dan gedaan. De komende jaren wordt het ook nog eens steeds moeilijker om een hypotheek te krijgen. Als u nu nog kunt kopen en wilt dat ook, dan is het niet raadzaam deze beslissing uit te stellen. De markt is zeker met de huidige lage rente op zijn top. De komende jaren zullen meer mensen naar de huurmarkt moeten gaan kijken, omdat kopen simpelweg onmogelijk gaat worden. De enige reden dat er nu veel verkocht wordt is de lage rente, maar als deze nu 5 of 6 procent was geweest, dan hadden we met de woningmarkt nog steeds in een diepe crisis gezeten.

Het goede nieuws voor minister Blok en de groep die wel wil verhuizen, maar die geen hypotheek kan krijgen. Er komen ontzettend veel huurprojecten aan op prachtige locaties: Aan het water, aan de rand of in het stadscentrum of tegenover een park. Deze projecten zijn op dit moment volop in ontwikkeling of zelfs al in verhuur. Het beeld wat mensen over huren hebben wordt dit jaar helemaal anders. Het aanbod wordt groot en divers. Huren is in!  Maar als u kunt kopen…..

Bezoek ook de website van Q Makelaars. Meer informatie over een huis kopen? Bezoek de NVM website.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This