Inspiratie voor je huisuitbreiding

Je woont in een prachtig huis waar jij en jouw gezin een heerlijk leven leiden. Toch is het voor jouw gevoel nog niet helemaal af en mis je iets. Misschien een kantoorkamer, speelkamer voor de kinderen, een gezellige zitkamer of een overdekte buiten zit? Huisuitbreiding is een prima idee om meer leefruimte te creëren. Kan jij wel wat inspiratie voor je huisuitbreiding gebruiken? Lees snel verder.

Aanbouw

Gezinsuitbreiding of het steeds vaker van huis uit werken zijn voorbeelden van redenen om het woonoppervlakte vergroten. Er zijn verschillende soorten aanbouw. Je kan kiezen voor een serre of een veranda. Het verschil tussen deze twee is dat een veranda een open geheel is, hier zitten dus geen ramen in. De prijzen van een aanbouw zijn uiteenlopend. Bepalend voor de prijs is de keuze die je maakt tussen maatwerk of standaard prefab modellen. Maatwerk is in de meeste gevallen een keuze, maar in sommige gevallen zelfs noodzakelijk als je woning zich niet leent voor een standaard aanbouw. Maatwerk is een stuk prijziger dan prefab, omdat je hierbij zelf de afmetingen, materialen en stijl van de aanbouw bepaalt. Prefab modellen zijn daarentegen goedkoper, maar hebben vaak een standaard uiterlijk.

De veranda

Een veranda is een aanbouw waarbij je je in de buitenlucht begeeft. Dit komt door de open elementen van een veranda. Een veranda wordt vaak gezien als onderdeel van het terras en is min of meer grijs gebied. Het is niet helemaal binnen, maar ook niet helemaal buiten. Dit zorgt ervoor dat de veranda een extra dimensie aan zowel tuin als woning geeft. Een veranda biedt verkoeling in de zomer en juist beschutting in de regen maanden, terwijl je toch van de buitenlucht kan genieten. Hier volgen een aantal voorbeelden van veranda’s in verschillende stijlen.

De moderne veranda

huisuitbreiding 1

Houten veranda

huisuitbreiding 2

Klassieke veranda

huisuitbreiding 3

Serre

Een serre is een gesloten aanbouw met zoveel mogelijk glaswerk voor een optimale lichtinval. De stijl van de serre die je kiest is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en uiteraard van de huidige stijl van je huis. In sommige gevallen is het mogelijk om een klassieke stijl te combineren met een moderne stijl. Zorg er echter wel voor dat de ‘stijlshock’ niet te groot wordt. De aannemer weet vaak wat met elkaar gecombineerd kan worden en wat juist niet. Hieronder volgen 3 voorbeelden van serres in verschillende stijlen.

Moderne serre

huisuitbreiding 4

De Engelse of klassieke serre

huisuitbreiding 5

Moderne serre met punt dak

huisuitbreiding 6

Huis verder opknappen

Indien je een stenen aanbouw laat plaatsen, moet je rekening houden met een duidelijk kleurverschil van de nieuwe stenen in de aanbouw en de bestaande stenen in het huis. Ook al gebruik je exact dezelfde steensoort als dat van je huis, dan nog is het niet te voorkomen dat er kleurverschil is. Door weersinvloeden en algengroei verkleuren de stenen in de gevel. Door de bestaande gevel te reinigen, hef je het kleurverschil grotendeels op. De prijzen van gevelreiniging verschillen per reinigingsbedrijf. Reken gemiddeld op € 7 tot € 15 per vierkante meter gevelwerk.

Creëer dit jaar nog meer leefruimte voor jou en het gezin door het huis uit te breiden met een mooie serre of veranda. Op deze manier voldoet het huis weer volledig aan je wensen en gaat het huis weer een fors aantal jaren mee.

About the author: Arjan