Wat is Feng Shui en hoe werkt het?

Door YoY styling en interieuradvies, Yolanda van Zuijlen

Je komt ergens binnen en je voelt je meteen prettig – of niet.. Dat gevoel kent iedereen waarschijnlijk wel. Ikzelf ervaar dat in ieder geval heel sterk. En het heeft me altijd geïntrigeerd waar dat gevoel vandaan komt. Dat het te maken heeft met een bepaalde energie van de ruimte heb ik altijd wel begrepen. Maar hoe werkt dat dan precies? En belangrijker nog, kun je het ook beïnvloeden? Ik wilde daar meer over weten. Daarom ben ik in april 2012 gestart met een Chue Style Feng Shui opleiding in Londen. Inmiddels heb ik de beginners en intermediate modules afgerond en in 2013 start ik met de Professional opleiding. Veel mensen vragen me ondertussen: ‘Wat is dat dan precies Feng Shui en hoe werkt het? Leg eens uit….’.  Hierbij een introductie…

De oorsprong

Feng Shui is een Chinese, traditionele, oude ‘kunst’ en wetenschap die al meer dan 3000 jaar beoefend wordt. In het oude China waren de boeren al bezig om op basis van de wetten van de natuur te bepalen welk stuk land het meest vruchtbaar was, waar ze hun oogst het beste konden planten zodat het het beste zou groeien, hoe ze die konden beschermen tegen weer en wind etc.

Feng Shui gaat over leven in harmonie met de natuur. Dit was vroeger, duizenden jaren geleden, heel vanzelfsprekend. Maar dat zijn we de afgelopen eeuwen steeds meer kwijtgeraakt. En dat is erg zonde. Want door in harmonie te leven met de natuur, kunnen we haar astronomische en geografische krachten gebruiken om de balans binnen onze relaties, woning, gezondheid, harmonie en welvaart te herstellen of verbeteren. Dit kan door bewuste, maar vaak simpele ingrepen, waardoor we een veiligere en prettigere leefomgeving creëren.

De Chi van Feng Shui

In Feng Shui speelt de ‘Chi’ een belangrijke rol. Chi, betekent ‘lucht’ of ‘levensenergie’. Het basisprincipe van Feng Shui is om onze leefomgeving zo in te richten, dat deze ‘Chi’ er zo vrij en harmonieus mogelijk doorheen kan stromen. Ook gebruiken we het begrip ‘Chi’ om de kwaliteit van een plek binnen een gebouw te beschrijven in termen van negatieve, giftige energie en positieve, welvarende energie. De positieve Chi proberen we in Feng Shui door middel van kleuren, vormen en materialen te activeren en de negatieve Chi te neutraliseren of deactiveren.

Hoe werkt Feng Shui in de praktijk?

De basis van de Chue style Feng Shui, zijn de windrichtingen, de natuurelementen vuur, aarde, metaal, water en hout (volgens de oosterse cultuur) en het Feng Shui kompas.

Een Feng Shui reading begint met het bepalen van de geografische positie van je woning met behulp van het Feng Shui kompas. Dit Feng Shui kompas werkt op basis van het magnetische noorden. We spreken bijvoorbeeld van een Zuid-Noord woning wanneer de achterkant van je woning is gepositioneerd richting het Zuiden en de voorkant richting het Noorden. Of liever gezegd, de ‘energie’ komt vanuit het Zuiden je woning binnen en verlaat je woning weer via het Noorden.

Na deze meting begint een complex geheel van berekeningen om te bepalen wat de basisconstitutie is van je huis; ofwel waar de ‘positieve’ en ‘negatieve’ Chi, maar ook energieblokkades van je huis zich bevinden. Ook wordt er gekeken naar de astrologische eigenschappen van de bewoners en in hoeverre de bewoners ‘passen’ bij hoe het huis nu wordt gebruikt (bijvoorbeeld wie welke kamer in gebruik heeft). Om dit goed te kunnen doen wordt de plattegrond van je woning ingedeeld in 9 ‘vlakken/posities’ (3×3). Ieder ‘vlak’ staat daarbij voor een windrichting (8x) en het centrum van je huis houden we vrij.

Iedere positie/vlak/windrichting heeft van nature een element dat daar zijn ‘thuis’ heeft. Bijvoorbeeld het element vuur ‘hoort’ in het zuiden en het element water ‘hoort’ in het noorden. Wanneer de elementen in hun ‘thuis’-positie aanwezig zijn, zal de ‘Chi’ van de woning het meest optimaal zijn. Op basis van deze 9-vlaks indeling wordt door een aantal berekeningen en analyses duidelijk welke natuurelementen in een bepaalde periode op welke posities in jouw huis aanwezig zijn. En, belangrijker nog, welke elementen er ontbreken, te dominant zijn, of met elkaar botsen, waardoor er ‘verstoorde Chi’ ontstaat.

Met Feng Shui willen we deze ‘verstoorde Chi’ weer in balans brengen. Dit doen we door het toevoegen of juist afzwakken van kleuren, vormen, motieven en materialen op bepaalde posities (‘vlakken’). Ieder natuurelement heeft zijn eigen specifieke kleuren, vormen en materialen. Bij het element Aarde horen bijvoorbeeld de kleuren geel, bruin en terra en de materialen steen, beton en zand; bij het element Vuur de kleuren rood en paars en bij het element Water o.a. de kleuren blauw, turkoois en zwart en materialen als bijvoorbeeld glas. Eigenlijk heel logisch als je er over nadenkt. Om bijvoorbeeld het element ‘water’ toe te voegen op een bepaalde positie, kunnen we een wandje blauw schilderen of glazen materialen gebruiken (bv een glazen salontafel).

Een Feng Shui advies voor je woning zal dus bestaan uit hoe je bepaalde kleuren, vormen of materialen het beste kunt veranderen op bepaalde posities in je huis. Aangevuld met een advies over een eventuele herindeling van de ruimtes in je huis of de personen die de verschillende ruimtes nu gebruiken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat, je je kantoor beter in het noorden kunt plaatsen, omdat dat de ‘carriere-positie’ is, dan op het zuidwesten, wat de ‘relatie-positie’ is.

Kortom…

Door middel van aanpassingen in lay-out, kleur, vorm, materialen maar ook bijvoorbeeld functie van een ruimte kan Feng Shui de harmonie in je relaties, in je huis of op kantoor, in je gezondheid, je financiën en andere aspecten van je leven herstellen en verbeteren.

Hoe eenvoudig de algemeen bekende Feng Shui tips&tricks met spiegeltjes, kristallen, fluitjes en goudvissen ook lijken, een ding is me het afgelopen jaar wel duidelijk geworden: Feng Shui kan enorme veranderingen teweeg brengen in je leven door relatief simpele aanpassingen in je leefomgeving. Maar om te bepalen hoe dan en wat dan precies, dat is veel minder simpel. Daar is heel wat ervaring en kennis voor nodig. Maar juist dat maakt het voor mij ook zo interessant en intrigerend. En ik snak ernaar om meer te leren en te weten.  Om zo, over niet al te lang tijd, met mijn consults niet alleen visueel gezien, maar ook energetisch gezien een mooiere leefplek te helpen creëren voor de mensen om me heen.

PS:
De komende weken/maanden zal ik via deze blog een aantal praktische Feng Shui weetjes met je delen. Alvast een tipje van de sluier: tot en met 21 december 2012 heeft het oosten een sterke ‘rijkdom’-energie. Plaats daarom bijvoorbeeld een vaas met water en verse bloemen in het oosten van je huis om deze energie extra te activeren.

About the author: HuisMakeOver Redactie

Leave a Reply

Your email address will not be published.